Dariusz Siubdzia z „Kluczem do Polskiej Spiżarni”
W minioną niedzielę, 20 września br. w trakcie poznańskich Targów Polagra odbyła się uroczystość wręczenia „Kulinarnych Pereł” oraz „Kluczy do Polskiej Spiżarni”, czyli nagrody przyznawanej w ramach 15. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Miło nam poinformować, że jednym z nagrodzonych w trakcie niedzielnej imprezy został pan Dariusz Siubdzia, dyrektor biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Pojezierze Razem”, którego Kapituła Konkursu uhonorowała nagrodą za wkład w promocję marek, produktów oraz smaków Ziemi Szczecineckiej. Organizatorem plebiscytu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Tradycyjnie już, w trakcie poznańskich targów Polagra-Food wybrani zostali kandydaci do zaszczytnej nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawanej osobom szczególnie zasłużonym w procesie wsparcia kulinarnego dziedzictwa swoich regionów. Nagradzani są również ludzie, którzy w sposób wyjątkowy przyczynili się do wypromowania oraz budowy rynku produktów lokalnych i tradycyjnych. „Klucz do Polskiej Spiżarni”, to jedno z najważniejszych wyróżnień w swojej kategorii.
Poza samymi kandydatami do tej nagrody Kapituła Konkursu wybiera także najciekawsze potrawy i produkty regionalne, zgłaszane przez osoby prywatne oraz instytucje, działające w całym kraju. Organizatorzy za główny cel postawili sobie zwiększenie znaczenia identyfikacji produktów lokalnych oraz zapewnienie utrzymania receptur ich powstawania przed zapomnieniem i wyparciem ich przez powstające zamienniki, tak mocno promowane przez sieci handlowe. Podtrzymanie tradycji jest nieocenioną wartością każdego regionu.
- W trakcie działania w ramach Lokalnej Grupy Rybackiej „Partnerstwo Drawy” oraz Lokalnej Grupy Działania „Pojezierze Razem”, którą realizowaliśmy i realizujemy od lat pojawiła się okazja, aby pokazywać szerzej te nasze regionalne dobra - mówi Dariusz Siubdzia. - Prawdę mówiąc przez lata uczyliśmy się nie tylko tej trudnej sztuki promocji, ale także regionalnych smaków i samej tradycji, która jest przecież u nas wyjątkowo bogata - dodaje.
- Nasze działania były także niesamowitą okazją do tego, aby zachęcić lokalnych przedsiębiorców i ludzi, którym zależy na tych tradycyjnych smaczkach do tego, aby w sposób bardziej profesjonalny zająć się ich produkcją i sprzedażą. Cieszy mnie ta nagroda i bardzo za nią dziękuję. Jestem przekonany, że warto dziś mówić i promować wszystko to, co wpisuje się w naszą lokalną tradycję - kończy.
Przez niemal piętnaście lat organizowania tego wyjątkowego konkursu udało się zgromadzić bazę ponad 15 tysięcy tradycyjnych produktów, charakterystycznych dla regionów, w których powstają wraz z niezbędną dokumentacją, pozwalającą wierzyć, iż smaki te nie zostaną zapomniane.