„Wdzięczni Polskiej Wsi” – ogólnopolskie dożynki w Bobolicach
Zgodnie z wcześniejszą deklaracją Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego tegoroczne, ogólnopolskie Święto Plonów odbyło się w Bobolicach. W wydarzeniu udział wzięło udział wielu wystawców i delegacji reprezentujących poszczególne samorządy. Oczywiście nie mogło również zabraknąć Powiatu Szczecineckiego.
Odprawiający mszę świętą biskup diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej Edward Dajczak podkreślił z ambony, iż ziemia koszalińska, która wyjątkowa boleśnie przeszła zmiany ustrojowe początku lat 90-tych długo czekała na taki moment. 29 sierpnia 2021 zapisze się jednak w pamięci osób, które odwiedziły plac dożynkowy jako niezwykle deszczowy. I choć ulewa odrobinę pokrzyżowała plany zarówno organizatorom jak i uczestnikom, to trzeba przyznać, że frekwencja dopisała. Trudno też obrażać się na aurę, bowiem chyba nie ma ważniejszej rzeczy dla ziemi i uprawiających jej rolników niż deszcz. I na to między innymi w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę premier Mateusz Morawiecki, który zapowiedział również program dla wsi po PGR-owskich:
- Zamierzamy go kontynuować jeszcze w tym roku, w wysokości jednego miliarda złotych przeznczonego na wieś po PGR-owską, a w kolejnym roku co najmniej 1,5 miliarda, a więc 10 razy więcej niż dotychczas (…)
Premier m.in. w towarzystwie Sekretarz Stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Małgorzaty Golińskiej oraz wicewojewody zachodniopomorskiego Marka Subocza odwiedzał poszczególne stoiska. Znalazł również chwilę aby spotkać się delegacją Powiatu Szczecineckiego i porozmawiać ze starostą Krzysztofem Lisem. Stoisko Powiatu Szczecineckiego cieszyło się bardzo dużym powodzeniem wśród zwiedzających, którzy chętnie zapoznawali się z walorami naszego regionu. Mogli oni liczyć nie tylko na różnego rodzaju upominki, zapoznać się z ofertą turystyczną samego powiatu oraz edukacyjną Centrum Edukacji Ekologicznej i Rewitalizacji Jezior w Szczecinku, ale również pyszny poczęstunek w tym m.in.: wędzoną sielawę, wyprodukowane przez rodzinne, ekologiczne gospodarstwo rolne Eko Kniaź twarogi, sery świeże, masła, jogurty i śmietany, a także jedyną w swoim rodzaju zupę Warcisława, przygotowywaną według oryginalnego i ściśle tajnego przepisu przez uczniów i nauczycieli ZS Nr 2 im. Warcisława IV w Szczecinku.